Äter själv Artrox 625 mg mot min artros i höfterna, kan jag ge honom av det, då jag förutsätter att det är ett kontrollerat preparat då det förskrivs av läkare?
15.07.2016
Veckans fråga

Fråga:
Har en sexårig boxerhanne som vi nyligen opererat. En rejäl artros i vänster bakknä men dessbättre var ledband intakta. Är ordinerad Metacam och ska spruta två gånger med Tuppkam. Ska sedan ge honom glukosamin, vill veta vilket preparat som är det mest utprovade? Äter själv Artrox 625 mg mot min artros i höfterna, kan jag ge honom av det, då jag förutsätter att det är ett kontrollerat preparat då det förskrivs av läkare. Vill också veta vad tuppkamsinjektionerna har för direkt verkan? Risker med injektion i led? MVH Lars

Svar:
Det fines mange preparater med glukosamin på markedet. Det er nok ikke mulig å peke ut ett som skal være bedre enn de andre. Du skal imidlertid være klar over at preparater som er laget til mennesker kan være sammensatt på en slik måte at de ikke er like god egnet til hund. Bruk et kosttilskudd laget til hund og bruk et fra et anerkjent medisinfirma eller forprodusent. Preparater fremstilt av tuppkam er beregnet for direkte innsprøyting i leddet. Hensikten er å tilføre kjemiske stoffer som kan bidra til å reparere skadet brusk. Tidligere var dette bare mulig med injeksjoner. Moderne kosttilskudd kan tilføre slike stoffer via foret og på tilsvarende måte oppnå tilheling av skadet brusk. Jeg tror ikke det finnes undersøkelser som kan gi svar på hva som vil virke best på akkurat din hund. Injeksjon i ledd vil generelt innebære visse risker for komplikasjoner som for eksempel infeksjon.

Lars Lønaas
Smådyrskirurg
Norges veterinærhøgskole
Oslo


Tips en venn